Is massage bij warm weer een goed idee?

Massage en wellness zijn ‘hot’, maar kan het ook ‘te hot’ zijn voor een massage? Dat is een vraag die we steeds vaker horen als de temperaturen beginnen te stijgen of als er een hittegolf voor de deur staat. We zien bijvoorbeeld ook steeds vaker op stranden van (sub)tropische vakantieoorden een massagetent staan. Is dit wel verantwoord en gezond? We geven hier antwoord op de vraag of massage bij warm weer een goed idee is.

Waarom massage wel een goed idee is!

Het antwoord op de vraag of massage wel of geen goed idee is, is niet eenduidig en hangt van verschillende factoren af. Massage kan wel een goed idee zijn, wanneer de hogere temperatuur een comfortabel gevoel geeft. Het kan de ontvanger helpen om gemakkelijker te ontspannen, dan bij lagere temperaturen. Door juist bij hoge temperaturen ontspannen stil te gaan liggen en het laten vertragen van je hartslag koel je af. Dit gaat echter alleen op als het om een subtiele ontspannende massage gaat. Door massage technieken te gebruiken met minder druk en wrijving komt er minder warmte vrij.

Gevaar van massage bij hitte – uitdroging

Bij warm weer verliest het lichaam sowieso al meer vocht. Omdat massage de vochthuishouding stimuleert, moet je oppassen voor dehydratatie van het lichaam. Het is bij een massage altijd belangrijk om zowel vooraf als erna voldoende water te drinken, bij warm weer is dit extra belangrijk.

Gevaar van massage bij hitte – huid en spieren

Een probleem bij het geven van massages bij warm weer, kan zijn dat ze bepaalde gezondheidsproblemen kunnen aanwakkeren, waaronder huidproblemen. Door de hitte in combinatie met de massage ontstaan er sneller huidproblemen. Wanneer iemand bij warm weer extra zweet, kunnen de zweetklieren verstopt raken. Dit kan leiden tot blaasjes, jeuk en irritatie. Daarom masseer  ik altijd alleen de gezonde, intacte huid. Hoewel spieren bij warm weer gemakkelijk ontspannen, kan aan de andere kant de warmte er ook toe bijdragen dat er spierkrampen ontstaan. Dat komt omdat door het zweten het lichaam te veel zouten verliest.

(bron: Wellness Academie)

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.